A magyar nyelv.Mindig gondolkoztam azon, hogy milyen. Mármint tudjátok, a francia szenvedélyes, az olasz éneklős, a kínai ... kínai. De számomra egy nagy probléma volt, hogy hogyan ítéljem meg, mivel én így gondolkozom, ergó tök menőn hangzik. De ezen a héten rájöttem, hogy a magyar nyelv nem "szép". Mármint félreértés ne essék, nem akarok beszállni a szokásos pesszimista, ami magyar az rossz kesergés áradatba., Meg amúgy is, nem állíthatja senki sem azt, hogy egy nyelv, amiben olyanok vannak, hogy kopár szík sarja, meg hogy álljunk össze, mint két kicsi legó,(és még nem is beszéltünk a káromkodásról, vagy a random vicces nevekről, mint tücsök, böszme, stb..), na szóval hogy ez a nyelv nem szép. Mert igenis az. Csak a helyzet az, hogy a maga sajátos magyar módján szép.Olyan másoknak első hallásra mi a fene módon. Mert kedves elvtársaim a szomorú helyzet az, hogy a külföldiek első hallásra nem ájulnak el úgy a nyelvünktől, mint teszik azt a franciától, olasztól, new yorki akcentustól. (Sőt, amikor utánozni próbálják, akkor általában csing-csang-csung jelzőket használnak.) Mert nem értik, nem érzik, túl bonyolult, túl más. És ez igaz mindenre, ami magyar. Kevés olyan embert ismerek, akinek az álom úti célpontja kis hazánk. Tudjátok, nem vagyunk egyszerű nép. Mármint nem hiszem, hogy van egyszerű nép, de mi általában még jobban megbonyolítjuk a dolgainkat. Lásd nyelv. Ami furán nem klasszikusan szép, de mégis zseniális.

Na és honnan vontam le ezt a korszakalkotó következtetést (már megint. korszakalkotó. egy. hol másutt csinálnak ilyen szavakat. kettő. melyik másik néppel lehetne egy szóban éreztetni a bőröndnyi szarkazmust, amit ez a szó hordoz. köszönjük a politikusainknak). Szóval. Global village. Mit hozzon egy magyar lány, aki mivel már egy hónapja itt van, tipikus magyar kaját nem tud, túl sok anyaga nincsen, ppt az hasít (mert ebben menő vagyok), de az nem elég. Na és ekkor siet segítségére a végzet, és találkozik magyarokkal Thessalonikiben, akiknek van valami 70-es évekből származó Gőgös Gúnár Gedeonja. Na és ekkor játszhatunk ki tud magyarul olvasni jobban játékot. Ami meglepően vicces és sikeres játék 20 év fölött is. Alkohol nélkül. True story.

Folytatva a szép, de ahhoz, hogy ezt lássuk, meg kell ismerni nyelvekhez, jöjjjön a német. Vicces volt, mert ma délelőtt az iroda elég kihalt volt, vagy 4-en voltunk bent és elég beszélgettünk. És szóba került a fantasztikus német-görög meccs, és azután rájöttünk, hogy mindannyian tudunk/tudtunk németül beszélni. ÉS nemtudom, a sok Deutschland über alles, meg a du bist einfach über-super közben bevillant a következő szám:

És mondjátok, mi az, ha nem égi jel, hogy rákeresel arra, hogy du bist toll, made in hungaria, na akkor egy tökéletes minőségű, angol feliratos videót dob ki. Szóval 2 mondatban okítottam őket, hogy mi az a szocializmus, meg NDK, és beraktam. És tök jó volt, mert nevettek a vicceken, meg tetszett nekik a dal. Ami meglepő, mert általában azok a dolgok, amiket szeretünk, Edda, Üvegtigris, Kispál nem tudják átlépni a magyar határt, nem tetszenek. És azt hittem, ezt is majd le kell állítanom 1 perc után, mert unni fogják, de nem, kérdezgettek, meg mondták, hogy nézzük meg közösen. 

És igen, tudom, most ellenmondok a 2 bekezdéssel előbbi zsenialitáshoz megértés kell magamnak. De azért jó érzés, hogy a gulyáson, meg romkocsmákon kívül van más első blikkre is mainstream tetszetős termékünk.Amire azt mondják más egyetemisták, hogy "so funky". Amit nem 100 éve "találtunk fel". (Most nem megyek bele az országimázs népszerűsítés=videók ahol random magyar, de külföldön dolgozó és ott támogatott tudósok találmányait mutogatjuk. De még ha itt is alkottak volna. Gyere Magyarországra, mert a golyóstollat valami magyar csóka találta fel 100 éve. Most Komolyan?)

ui1.: a Mizu ismert sláger/szám Romániában/Erdélyben

ui2.:a made in hungaria miatt elkapott a retró és a szentimentalizmus. Retró, mert egész este olyan zenékkel kínoztam a szomszédokat, mint Grease, Dirty Dancing, , Mamma Mia és társai. Szentimentalizmus, mert eszembe jutott, hogy amikor Bogival futottunk lassan már 2 éve a Dunaparton, a Nemzeti Színházhoz érve mindig új lendületet kaptam. Hiszen ott dolgozik (színészkedik, nem tudom hogy kell mondani) a Made in Hu. főszereplője. És értitek, gázos lett volna, ha leizzadva, vörös fejjel levegő után kapkodva sétálok és épp kijön előadás után, és meglát. Mert ha ugyanezt teszed futva, az sokkal menőbb.Akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy utánad ered és randira hív, értitek, ugye.  Na mindegy az azért jó volt, meg jó volt nézni a Dunát, meg a hajókat, meg futás után kiülni ketten az ablakba egy bögre teával és bámulni A várost, meg a "jövőre" megnyitó CET-et. 

ui3.: Tanulság. Dolgozhatsz te Görögországban, repülhetnek az évek, de a CET az mindig jövőre készül el. Meg a négyes metró 3 év múlva. Meg az euró bevezetése 10 év múlva. Ez az idő hurok még a Doktoron is kifogna, lehet.

Kalinichta kedves kitartó olvasók!

A bejegyzés trackback címe:

https://halera.blog.hu/api/trackback/id/tr284613644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása